Szőlő, mandula és jurták
Borkészítés szakértelemmel, luxus jurták panorámával

 Arykan & Zoltán

A yurt hotel és pincészet alapítói

A történet 2012 tavaszán kezdődött, amikor Arykan hazaköltözött Ábrahámhegyre. A nagy Közép-Ázsiai kalandozások után a szülői ház alkalmasnak tűnt némi megnyugvásra. A szomszédban Zoltán is csak pár éve költözött a Szilvádi hegy landkájára egy 200 éves házba, aminek a kertjében mandulafákat telepített és borászkodásba fogott. Az esti tornácon történő beszélgetésekből barátság, majd üzlet szövődött. Először egy jurta került a mandula ligetbe, majd még kettő.... és közben a szőlőművelés a borkészítés is folyt. A barátoknak nagyon tettszettek a jurták, a borok és az ételek, és kinőttük a mandula ligetet. Így került sor arra, hogy egészen a hegy tetejére költözött a yurt hotel a szőlő tőkék közé. 

A hely lenyűgöző, Ábrahámhegy a Káli-medence kapuja, a magyar napsütötte Toscana. Talaja, klímája egyaránt alkalmas a minőségi bortermelésre, - ezt már a rómaiak is tudták, mivel lépten-nyomon beleakadunk hátrahagyott emlékeikbe.

Hogy kerül a csizma az asztalra, - azaz hogy passzol a jurta, a szőlő és a bor? Egyszerűen: a borkészítés őshazája a Kaukázus déli  része, a híres selyem út egyik központja, azaz Ázsia. Innen terjedt el görög közvetítéssel Europába. Ha pedig Közép-Ázsia, akkor az egyik legősibb és legtermészetesebb hajlék a jurta.